Jaume Papió

Calçots Papió. Calçots de Qualitat.

La calçotada

El «calçot» té el seu origen a finals del segle XIX quan a Valls es va començar a coure els brots tendres nascuts d’una ceba vella acompanyats d’una salsa especial. A partir del segle XX la calçotada es va convertir d’un àpat a una festa on participava tota la familia. A mitjans segle XX la festa familiar es va obrir a amics, colles, actes socials i culturals… Fins avui dia, la calçotada ha anat creixent en popularitat i en àmbit geogràfic transpassant les fronteres del Camp de Tarragona.
El conreu del calçot comença els darrers mesos de l’any quan es sembren les llavors de la ceba blanca. Cap a l’estiu s’arrenca i es torna a plantar al cap d’unes setmanes en lluna vella. A mesura que va creixent es va calçant (cobrint-la de terra). Entre els mesos de desembre i març es recullen els calçots. És durant aquesta època que es fan les calçotades a masies i restaurants; i al mes de febrer es celebra la gran festa de la calçotada a Valls.
Els calçots cuits amb flama dels sarments s’acompanyen amb la salsa de calçot, pa i vi. De segon carn a la brasa i de postres una taronja. Tot amenitzar per una bona companyia d’amics i familiars.
Recepta de la «Salsa de Calçot»
Ingredients:
100g d’ametlles torrades
30g d’avellanes torrades
4o 5 tomàquets vermells escalivats
1 cabeça d’alls escalivats
80cl d’oli d’oliva verge
1/2 gotet de vinagre
1 pebrot sec o pebre vermell dolç
julivert
sal
Elaboració:
Es piquen a mà en un morter les ametlles, les avellanes, els alls, el pebrot sec, el julivert i la sal. S’afegeix els tomàquets, l’oli i el vinagres i es lliga.
També es pot posar tots els ingredients en un pot i passar la batedora.
Festa de la Calçotada